• Foto: DanWatch 2010
Forfattere
Johan Seidenfaden
Projekt
Tema
Land

Tømmerfirmaer sælger truede dyr

Tømmerindustrien i Cameroun er tæt forbundet med handlen med truede dyrearter. Europæiske virksomhedsejere er direkte involverede i ulovlighederne.

Tømmerindustrien i Cameroun hænger på flere måder sammen med udryddelsen af landets truende dyrearter - ikke mindst de mange forskellige primater, der lever i regionens skove.

Det forklarer direktøren for Mefou National Park, Rachel Hogan: Dels ved at virksomhederne åbner skovene op ved at lave veje gennem tidligere uigennemtrængelige områder. Efter motorsavene kommer krybskytterne. Men også arbejdere i koncessionerne - de områder, hvor der fældes - er ofte involverede i krybskytteri, transport af og handel med truede dyrearter.

Sågar europæiske ejere af tømmervirksomheder er direkte involverede i den ulovlige handel, fortæller Ofir Drori, direktør for LAGA (The Last Great Ape Organisation) i Cameroun. Han samarbejder med lokale myndigheder om at afsløre handlen - og to gange er organisationens research ført til anholdelser af europæiske virksomhedsejere.

Solgte til Danmark

Den græske virksomhed Panagiotis Marelis har en stor koncession (10-062) på 140.000 hektar skov. I virksomhedens 12 år lange levetid er der leveret træ til blandt andre DLH (dansk tømmervirksomhed) og Wijma (hollandsk tømmervirksomhed, der sælger på det danske marked).

Februar 2008 blev virksomhedens græske direktør arresteret for at opbevare 2 levende chimpanseunger, 5 papegøjer og en Be Brazza-abe i sit hjem - alle dyr klassificerede i kategorien for verdens mest truede dyrearter. Manden var også i besiddelse af en jagtriffel uden den fornødne tilladelse.