Undersøgelse

Danske investeringer medvirker til jordtyveri og afskovning

Nyhed

37 tøjfabrikker lukket efter inspektioner i Bangladesh

Nyhed

Slaveri til havs: Retssag påbegyndt i omfattende indonesisk fiskeriskandale

Danmarks største pensionskasser investerer i palmeolieselskaber, der fordriver lokale befolkninger fra deres jord i Afrika, og bidrager til CO2 udledning gennem massiv afskovning i Asien.

Undersøgelsen ‘Pensionskassers penge i palmeolie - Danske investeringer medvirker
til jordtyveri og afskovning’ er baseret på research og ekspertinterviews foretaget i efteråret 2015.
Danwatch har screenet investeringsporteføljer fra de ti største danske pensionskasser for en række fremtrædende palmeolieproducenter. De ti største pensionsselskaber og administrationsfællesskaber er udvalgt på baggrund af markedsandel, og selskaberne udgør hovedparten af det danske pensionsmarked med en samlet markedsandel på 78,3 procent.

Efter at have screenet pensionskassernes investeringer har Danwatch foretaget et survey til alle ti pensionsselskaber, hvor selskaberne bl.a. blev spurgt om investeringspolitikker og politikker for socialt ansvarlige investeringer, hvilke internationale standarder og principper for ansvarlighed selskaberne følger, og hvilke risikovurderingsprocedurer selskaberne har, når det kommer til investeringer i palmeolie.
Danwatch har derudover interviewet 18 kilder, heriblandt involverede partskilder som Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) og en række menneskerettighedsorganisationer samt akademiske eksperter i biodiversitet, skovbrug og fødevareproduktion.

Undersøgelsen er medfinansieret af CISU.

Læs: Danske investeringer medvirker til jordtyveri og afskovning

Efter Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte mindst 1134 personer, startede regeringen i Bangladesh en omfattende inspektion på landets tøjfabrikker. Inspektionerne er nu ovre, og der sættes fokus på at rette op på forholdene.

I Bangladesh har regeringen har sammen med den internationale arbejderorganisation (ILO) inspiceret 1.475 fabrikker, der producerer tøj til eksport. The Alliance for Bangladesh Workers Safety og The Bangladesh Accord on Fire and Building Safety har yderligere inspiceret 2.185 fabrikker for sikkerheden i forhold til brandfare, risiko for kollaps og risikable elektriske installationer.

Læs: 37 tøjfabrikker lukket efter inspektioner i Bangladesh

Indonesien har indledt en retssag mod otte mænd, der er anklaget for menneskesmugling og brug af slavearbejde. Sagen trækker tråde til flere Sydøstasiatiske lande.

Anklager om menneskesmugling og slaveri er kommet frem, efter en undersøgelse fra Associated Press i marts 2015 afslørede omfattende og systematisk misbrug af migrantarbejdere fra blandt andet Myanmar, Bangladesh, Cambodia og Laos i den indonesiske og thailandske fiskerisektor. De otte anklagede er kaptajner fra det thailandsk- og indonesisk-ejede firma Pusaka Benjina Resources, der er en af de største fiskerivirksomheder i Indonesien.

Læs: Slaveri til havs: Retssag påbegyndt i omfattende indonesisk fiskeriskandale

Nyheder

Nyhed

Danwatch-journalist vinder FUJ-pris

Lørdag blev FUJ-Prisen for Fremragende Undersøgende Journalistik uddelt til journalister, der graver dybere og mere konsekvent end de fleste. Danwatch-journalist Claus Nordahl vandt i radiokategorien.

Nyhed

Dramatiker: Der findes ikke ligefrem en ‘Turen går til Somalia’

Henrik Szklany er aktuel med teaterstykket '839 dage' om de to danske sømænd Eddy Lopez og Søren Ljyngbjørn, der blev taget som gidsler af pirater ud fra Somalias kyst. Her fortæller han om sin vej til at forstå, hvordan pirateri bliver en karriere.

Nyhed

Danwatch flytter

Danwatch har vokseværk og flytter til nye, større lokaler. Fra 13. november kan vi findes på Gammeltorv 8 i hjertet af København.

Nyhed

Naomi Kleins klimafilm undervurderer sit publikum

Bestsellerforfatter, kapitalismekritiker og klimaaktivist Naomi Klein har en mission om at fremme en ny og revolutionerende fortælling om menneskers rolle i naturen i dokumentaren ‘Intet bliver som før’, men spørgsmålet er, om den er specielt revolutionerende.

Nyhed

Ny kampagne crowdsourcer kortlægning af børnearbejde på Voltasøen

Tomnod er en organisation, der via satellitovervågning får online-frivillige verden over til at kortlægge vigtige brændpunkter. De har for nylig startet et samarbejde med Global Fund to End Slavery for lokalisere børneslaver, der bliver brugt til fiskeri på Voltasøen.

Nyhed

Dokumentar om den mexicanske narkoindustri er smuk, brutal og tankevækkende

'Cartel Land' er en hæsblæsende dokumentar om de mennesker, der er i frontlinjen i “krigen mod stoffer”, men filmen stiller ultimativt flere spørgsmål end den besvarer.

Nyheder fra verden

Tema

Snapshot: Et øjeblik et sted i verden

Tema

Kunstens samfundskritik

Tema

Anmeldelser: Film, bøger, teater, udstillinger

Undersøgelser

Undersøgelse

Servants of Servers

Higher education institutions in Western Europe have spent 4.27 billion euros so far in 2015 on ICT hardware, software and services to secure quality education for millions of young Europeans. At the other end of the supply chain tens of thousands of Chinese students work as interns in the assembly lines of IT factories every summer producing for the world’s biggest brands. Many of them are forced into internships and cannot quit or they will not graduate.

Undersøgelse

Den tabte tråd

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

Undersøgelse

Forretning på forbudt land VI

49 danske virksomheder aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder engagement i bosættelser.

Undersøgelse

Turen går til besat land

Danske rejseselskaber markedsfører rejser til besatte områder som israelske.

Styrk Danwatch

Donationer fra privatpersoner og fonde gør en verden til forskel for os, og dit bidrag er med til at sikre, at vi fortsat kan sætte fokus på menneskerettigheder, miljø, konflikt og korruption i globalt perspektiv.

Du kan blive bidragyder enten via et engangsbeløb, et fast månedligt eller årligt beløb. Vi takker for dit bidrag.

Årsrapport

I 2014 udgav Danwatch 10 undersøgelser – mere end dobbelt så mange som året forinden og flere end nogensinde før. I vores årsrapport kan du læse om, hvad 2014 bød på af faglige fokusområder, samarbejder, økonomi og værdier. Læs rapporten her.