nyhed

To år efter Rana Plaza mangler erstatninger og rettigheder stadig

nyhed

Kræftsyge IT arbejdere har udsigt til minimal kompensation

nyhed

Ekspert: Større magt til virksomheder truer udviklingslandene

nyhed

Nordiske banker tjener på saudiske våbenkøb

Seks millioner dollars. Så mange penge mangler Rana Plaza-fonden stadig for at kunne udbetale erstatninger til ofrene for den katastrofe, der for to år siden dræbte over 1100 arbejdere og sårede mere end 2000 i Bangladesh.

Det er i dag to år siden tøjfabrikken Rana Plaza’s ni etager styrtede sammen om ørerne på de arbejdere, der var låst inde i bygningen i Bangladesh. Siden har NGO’er og fagforeninger kæmpet med vestlige tøjvirksomheder, for at ofrene og de efterladte kan få udbetalt erstatninger efter en af verdenshistoriens største industrikatastrofer.

Læs: To år efter Rana Plaza mangler erstatninger og rettigheder stadig

Efter mange års intens tovtrækkeri lovede Samsung Electronics sidste år kompensation til uhelbredeligt syge fabriksarbejdere. Men Samsungs kriterier for kompensation er så snævre, at kun et fåtal vil modtage erstatning fra elektronikgiganten.

I Sydkorea kræver hundredvis af arbejdere kompensation af Samsung Electronics for de livstruende sygdomme, de mener er forårsaget af deres arbejde på virksomhedens fabrikker.
Der er i dag registreret 327 tilfælde af uhelbredeligt syge Samsung-arbejdere, hvis diagnoser sættes i direkte forbindelse med de giftige kemikalier, der bruges i Asiens IT produktion, viser nye tal fra den sydkoreanske organisation ‘Supporters for the Health and Rights of People in the Semiconductor Industry’ (SHARPS).

Læs: Kræftsyge IT arbejdere har udsigt til minimal kompensation

Den største frihandelsaftale nogensinde kan få fatale konsekvenser for udviklingslandene og give virksomheder hidtil uset indflydelse. Dansk ekspert frygter “demokratisk underskud”.

Med USA i spidsen er 12 lande i Stillehavsregionen i sidste fase af udarbejdelsen af en ny storstilet frihandelsaftale der, når den træder i kraft, vil være den største nogensinde. Et nyt dokument fra forhandlingerne, som Wikileaks netop har offentliggjort, har dog skabt bekymring, da de såkaldte ISDS-tribunaler er indskrevet i aftalen.

Investor State Dispute Settlements (ISDS) er et forligssystem, der lader virksomheder sagsøge stater, og er udtænkt som en sikkerhed for, at staterne respekterer det frie og åbne marked.

Læs: Ekspert: Større magt til virksomheder truer udviklingslandene

Nordiske investeringsfonde, herunder Skandia, Nordea og Danske Bank, investerer over en milliard svenske kroner (800 millioner DKR, red.) i firmaer, der leverer våben til Saudi-Arabien.

Læs: Nordiske banker tjener på saudiske våbenkøb

nyhed

Bangladeshs eksport af tøj til Danmark boomer

Tøjproduktion i Bangladesh til Danmark er steget med en femtedel på blot ét år, men vilkårene for knap fire millioner tekstilarbejdere er ikke forbedret. Ny DanWatch-undersøgelse bringer interviews med 20 af arbejderne.

nyhed

“Det er et købers marked, men køberne er ligeglade”

Bangladesh er Vestens billige tøjproducent. Men billigt tøj kommer med en pris. Underbetaling, overgreb, chikane og trusler er stadig hverdagen i en industri, hvis politiske indflydelse er enorm. I sidst ende er det dog køberne, der har magten til at skabe forandringer, siger fabriksdirektør.

nyhed

Prisen for frihed er chikane og æreskrænkelser

Bangladesh er med lynfart blevet en af verdens foretrukne systuer. Tøjindustrien har givet millioner af kvinder frihed og økonomisk uafhængighed, men prisen er sultelønninger, æreskrænkelser og ringe arbejdsforhold.

nyhed

Billige indeksfonde investerer i klyngebomber og atomvåben

Store indeksfonde, der anbefales af eksperter, investerer i klyngebomber samt atomvåben og krænker dermed FN-konventionerne.

DanWatch søger praktikanter

Brænder du for at undersøge og formidle CSR og vil du grave i virksomheder, der krænker rettigheder?

DanWatch søger to praktikanter med interesse for research og formidling til efteråret 2015.
Læs de to stillingsopslag her.

tema

Tøjets Tragedier

Elendige arbejdsforhold og ødelagte liv

tema

Forretning på forbudt land

Danske virksomheders investeringer i ulovlige bosættelser

Nyheder fra verden

undersøgelse

Den tabte tråd

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

undersøgelse

Forretning på forbudt land VI

49 danske virksomheder aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder engagement i bosættelser.

undersøgelse

Turen går til bosættelser

Danske rejseselskaber markedsfører rejser til besatte områder som israelske.

undersøgelse

Danske investeringer i indisk gældsslaveri

Danske pensionskroner investeres i den Schweiziske virksomhed Syngenta

Find os på Facebook

Donér

Donation fra privatpersoner og fonde gør en verden til forskel for os, og dit bidrag er med til at sikre, at vi fortsat kan sætte fokus på menneskerettigheder, miljø, konflikt og korruption i globalt perspektiv.

Du kan blive bidragyder enten via et engangsbeløb, et fast månedligt eller årligt beløb. Vi takker for dit bidrag.