undersøgelse

Den tabte tråd

nyhed

Prisen for frihed er chikane og æreskrænkelser

nyhed

Bangladeshs eksport af tøj til Danmark boomer

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

‘Den tabte Tråd: Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh’ er baseret på DanWatch research og feltresearch i Bangladesh i november 2014. Danwatch har interviewet 20 arbejdere fra syv forskellige fabrikker i Dhaka og omegnen. DanWatch har også interviewet en fabriksejer og næstformand for Bangladesh Knitwear Manufacturers & Exporters Association (BKMEA). Derudover har vi interviewet fagforeningsledere, eksperter fra Dhaka Universitet, journalister og interesseorganisationer.
Undersøgelsen er finansieret af Danidas CSR-pulje.

Læs: Den tabte tråd

Bangladesh er med lynfart blevet en af verdens foretrukne systuer. Tøjindustrien har givet millioner af kvinder frihed og økonomisk uafhængighed, men prisen er sultelønninger, æreskrænkelser og ringe arbejdsforhold.

DHAKA, BANGLADESH – Fabriksporten går op på slaget 13.00, og arbejderne på tøjfabrikken Multifabs Limited har nu dagens eneste pause. På få minutter bliver den sløve middagsstemning erstattet af et forvirrende mylder af kvindestemmer og farver og med deres hurtige gang får de hundredvis af fabriksarbejdere støvet til at rejse sig til en grå sky.
DanWatch er for tredje gang på to år i Dhaka, hvor millioner af kvinder syer tøj til resten af verden.
Arbejdet på tøjfabrikkerne har løftet millioner af kvinder ud af ekstrem fattigdom, prisen er dog, at de dagligt skal finde sig i grove krænkelser.

Læs: Prisen for frihed er chikane og æreskrænkelser

Tøjproduktion i Bangladesh til Danmark er steget med en femtedel på blot ét år, men vilkårene for knap fire millioner tekstilarbejdere er ikke forbedret. Ny DanWatch-undersøgelse bringer interviews med 20 af arbejderne.

Tøjproduktion i Bangladesh til Danmark er steget med en femtedel på blot ét år, men vilkårene for knap fire millioner tekstilarbejdere er ikke forbedret.

Læs: Bangladeshs eksport af tøj til Danmark boomer

nyhed

Nordiske banker tjener på saudiske våbenkøb

Nordiske investeringsfonde, herunder Skandia, Nordea og Danske Bank, investerer over en milliard svenske kroner (800 millioner DKR, red.) i firmaer, der leverer våben til Saudi-Arabien.

nyhed

“Det er et købers marked, men køberne er ligeglade”

Bangladesh er Vestens billige tøjproducent. Men billigt tøj kommer med en pris. Underbetaling, overgreb, chikane og trusler er stadig hverdagen i en industri, hvis politiske indflydelse er enorm. I sidst ende er det dog køberne, der har magten til at skabe forandringer, siger fabriksdirektør.

nyhed

Billige indeksfonde investerer i klyngebomber og atomvåben

Store indeksfonde, der anbefales af eksperter, investerer i klyngebomber samt atomvåben og krænker dermed FN-konventionerne.

nyhed

Politiken markedsfører bosættelse som Israel

Politiken omtaler bosættelse på Vestbredden som israelsk. Det sker på trods af, at avisen selv for nylig beskrev, hvordan danske rejseselskaber vildleder om rejser til besat land.

DanWatch søger praktikanter

Brænder du for at undersøge og formidle CSR og vil du grave i virksomheder, der krænker rettigheder?

DanWatch søger to praktikanter med interesse for research og formidling til efteråret 2015.
Læs de to stillingsopslag her.

tema

Tøjets Tragedier

Elendige arbejdsforhold og ødelagte liv

tema

Forretning på forbudt land

Danske virksomheders investeringer i ulovlige bosættelser

Nyheder fra verden

undersøgelse

Forretning på forbudt land VI

49 danske virksomheder aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder engagement i bosættelser.

undersøgelse

Turen går til bosættelser

Danske rejseselskaber markedsfører rejser til besatte områder som israelske.

undersøgelse

Danske investeringer i indisk gældsslaveri

Danske pensionskroner investeres i den Schweiziske virksomhed Syngenta

undersøgelse

Investeringsforeninger og Københavns Kommune investeringer i den israelske besættelse

Danske investeringsforeninger investerer 689 millioner kroner i virksomheder med aktiviteter i de israelske bosættelser på Vestbredden.

Find os på Facebook

Donér

Donation fra privatpersoner og fonde gør en verden til forskel for os, og dit bidrag er med til at sikre, at vi fortsat kan sætte fokus på menneskerettigheder, miljø, konflikt og korruption i globalt perspektiv.

Du kan blive bidragyder enten via et engangsbeløb, et fast månedligt eller årligt beløb. Vi takker for dit bidrag.