nyhed

Pakistan glemt efter katastrofebrand

nyhed

COOP: “Vi lægger pres på myndigheder og leverandører”

nyhed

TPP truer billig medicin i Stillehavsområdet

nyhed

Ny film: Hvad er modens sande pris?

nyhed

DanWatch modtager Timbuktu-prisen 2015

Selv ikke en katastrofebrand har fået købere til at stille krav eller den pakistanske regering til at rette op på farlige arbejdsforhold eller sikre rettigheder for pakistanske tekstilarbejdere. De har ingen interesse i det, siger Khalid Mahmood, der er leder af den pakistanske arbejderorganisation Labour Education Foundation, til Danwatch.

INTERVIEW - For tre år siden, i 2012, mistede 254 tekstilarbejdere livet, da fabrikken Ali Enterprises brændte i Pakistan. Verdens øjne rettede sig for en stund mod arbejdsforholdene i den pakistanske beklædningsindustri, som årligt eksporterer for mere end en kvart milliard kroner til Danmark. Men førte en af historiens dødeligste industri-katastrofer også til forbedringer for de pakistanske arbejdere? Ikke ifølge Khalid Mahmood, leder Labour Education Foundation, som uddanner pakistanske arbejdere i organisering. Danwatch har mødt ham til en snak om forholdene i den pakistanske tekstilindustri tre år efter branden.

Læs: Pakistan glemt efter katastrofebrand

Danwatch satte sidste år spot på de horrible forhold, som papirløse immigranter arbejder under i de syditalienske tomatmarker, der bekræftes af en ny stor italiensk rapport. Hos Coop lægger man pres på myndigheder og leverandører

Op mod 500.000 immigranter arbejder langt over det tilladte til næsten det halve af minimumslønnen i det syditalienske landbrug. En stor del af migrantarbejderne lever og arbejder illegalt i Syditalien. De lever i teltlejre og må acceptere at tage hårdt fysisk arbejde uden kontrakt. Tomater, der bl.a. havner i dåser på hylderne i danske supermarkeder.
Dét dokumenterede Danwatch undersøgelsen, ‘Bagsiden af dåsetomater’ i 2014. Efterfølgende dokumenterede Doctors for Human Rights (MEDU) de samme vilkår for flere end 700 migrantarbejdere i landbruget i fem regioner i Syditalien.

Læs: COOP: “Vi lægger pres på myndigheder og leverandører”

Den amerikanske medicinalindustri kan få indsigt og udvidede rettigheder, når offentlige myndigheder indkøber medicin, viser et lækket dokument. Generisk medicin er dermed truet, og dyrere medicin kan blive konsekvensen for hele Stillehavsregionen, mener NGO og ekspert.

Medicinalindustrien i USA kan få indblik i og muligvis indflydelse på, hvordan nationale sundhedsmyndigheder fordeler offentlige rabatter på medicin og medicinaludstyr i Stillehavsområdet. Det kan blive virkelighed, hvis den samlede frihandelsaftale The Trans-Pacific Partnership (TPP) bliver forhandlet hjem, viser lækkede dokumenter fra Wikileaks. Det mener Kenneth Haar, fra ngo’en Corporate European Observatory, der til daglig overvåger lobby-virksomhed og som har kigget de lækkede papirer igennem for Danwatch.
’Jeg har ikke før set dele af en frihandelsaftale, som går så tæt på offentlige myndigheders styring af pris og kvalitet’, siger han.

Regning for medicin går til de fattige
Det seks sider dokument til Frihandelsaftalen TPP blev offentliggjort den 10. Juni på Wikileaks hjemmeside. I dokumentet nævnes specifikt den new zealandske sundhedsstyrelse, PHARMAC, der, akkurat som Sundhedsstyrelsen i Danmark, bestemmer, hvilken medicin staten vil give til sine borgere, og hvor stor en del af regningen det offentlige påtager sig.

Læs: TPP truer billig medicin i Stillehavsområdet

Hvad er modens sande pris, spørger ny ambitiøs dokumentarfilm. Filmen forsøger at komme hele vejen rundt om modeindustrien, men vil for meget og svarer på for lidt.

ANMELDELSE - The True Cost forsøger at sætte spot på modeindustriens systemiske fejl. Skurken er fast fashion, hvor to eller tre årligt skiftende modesæsoner er afløst af nye ugentlige kollektioner til brug-og-smid-væk-priser i high street modebutikker. Det er befriende, at filmen vil lidt mere end de klassiske smoking gun historier, hvor snavs i en enkelt varekæde afdækkes med rystende kameraføring, og brandet efterfølgende holdes ansvarlig og lover bod og bedring og ellers skyder skylden på underleverandøren. Og instruktøren Andrew Morgan og resten af filmholdet gør virkelig et ihærdigt forsøg på i løbet af halvanden time at komme hele vejen rundt om de sociale og miljømæssige omkostninger ved en af verdens mest arbejdskraftintensive industrier.

Læs: Ny film: Hvad er modens sande pris?

DanWatch bliver årets modtager af den store danske pris for kritisk udviklingsjournalistik, Timbuktu-prisen. Prisen er på 100.000 kr. og uddeles torsdag på Folkemødet på Bornholm. Prisen er et arbejdslegat, der gives til et journalistisk projekt, som beskæftiger sig kritisk og undersøgende med udviklingsspørgsmål på nationalt eller internationalt niveau.

For Danwatch som uafhængigt medie og researchcenter er Timbuktu-prisen en meget væsentlig pris, siger direktør for DanWatch, Jesper Nymark:

“Prisen er samtidig en vigtig anerkendelse af den udvikling, som vi er i gang med, og den undersøgende journalistiks betydning og relevans i forhold til virksomheder og staters socialt samfundsansvar”.

Læs: DanWatch modtager Timbuktu-prisen 2015

nyhed

NY RAPPORT: Grov udnyttelse af immigranter i landbrug i Syditalien

Immigranter i landbruget i Syditalien arbejder og lever stadig under horrible vilkår, dokumenterer en ny rapport med flere end 700 arbejderinterviews.

nyhed

Manglende sprinklersystem skyld i kollapset tekstilfabrik

Den syv-etagers tekstil i Bangladesh, der brød i brand og kollapsede i maj, kunne være undgået, hvis allerede kendte fejl var blevet udbedret rettidigt.

nyhed

Netbutikker sælger bosættercremer

Flere butikker pillede kontroversielt israelsk hudplejeprodukt af hylderne sidste år, men salget af produktet fortsætter i en stribe danske webbutikker.

nyhed

Bosættercremer igen på hylderne

Kontroversielt israelsk skønhedsprodukt forhandles igen i Magasin, der i september tog produktet af hylderne, fordi regeringen fraråder engagement med virksomheder i israelske bosættelser.

tema

Kunstens samfundskritik

tema

Anmeldelser: Film, bøger, teater, udstillinger

tema

The Tragedy of Textile

Miserable working conditions and ruined lives

Nyheder fra verden

undersøgelse

Den tabte tråd

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

undersøgelse

Forretning på forbudt land VI

49 danske virksomheder aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder engagement i bosættelser.

undersøgelse

Turen går til besat land

Danske rejseselskaber markedsfører rejser til besatte områder som israelske.

undersøgelse

Danske investeringer i indisk gældsslaveri

Danske pensionskroner investeres i den Schweiziske virksomhed Syngenta

Find os på Facebook

Donér

Donation fra privatpersoner og fonde gør en verden til forskel for os, og dit bidrag er med til at sikre, at vi fortsat kan sætte fokus på menneskerettigheder, miljø, konflikt og korruption i globalt perspektiv.

Du kan blive bidragyder enten via et engangsbeløb, et fast månedligt eller årligt beløb. Vi takker for dit bidrag.