nyhed

Prisen for dyr kaffe når ikke bønderne i Etiopien

nyhed

Kunst mod dobbeltmoral

nyhed

COOP: “Vi lægger pres på myndigheder og leverandører”

nyhed

Pakistan glemt efter katastrofebrand

Specialkaffe fra Etiopien er big business, bare ikke for de bønder, der dyrker. Med begrænset adgang til information om markedsprisen og et sårbart liv som bonde uden råd til opsparing er det et let bytte for mellemmænd, og de ser meget lidt af den profit, der kommer fra den økologisk dyrkede Arabica bønne. Fotoreportage fra Etiopien.

Arabica-bønnen dyrkes økologisk i smålandbrug i Etiopien, før den sælges i bl.a. EU som dyr specialkaffe. Kaffe er en af Etiopiens vigtigste eksportvarer, og landet har i de sidste 20 år oplevet et økonomisk opsving, der bl.a. har sikret skolegang til flere børn. Efter kaffehøsten afhenter mellemmænd kaffen for at sælge den videre på kaffebørsen. Manglende adgang til information om markedsprisen gør, at mange bønder bliver går glip af gevinsten, fortæller bonden Daniel Godebo, 57 år.
"Vi har ingen indflydelse på prisen. Jeg solgte 17 kg kaffe for 300 birr (11,25 euro). Et par uger senere fandt jeg ud af, at prisen skulle have været 500 birr (€ 18.74). Manglen på indflydelse frustrerer mig, jeg har fire drenge, og jeg har ikke råd til at de skal gå i skole, men jeg vil heller ikke have, at de skal være kaffebonde som mig".

Læs: Prisen for dyr kaffe når ikke bønderne i Etiopien

Den kenyanske kunstner Michael Soi kobler kunst på lærred med sociale medier, når han sender bramfrie kommentarer ud i verden. Soi stiller skarpt på tabu og magt - kenyanske politikere fremstilles som svin, kineserne som ’sugar daddies’, og hvide mænd har hænderne nede i sorte kvinders trusser.

NAIROBI - Soi arbejder de fleste dage i sit atelier i Go Down Arts Centre, som ligger i Nairobis industrikvarter. Hver morgen svøbes området i tæt trafik. Tonstunge containertrucks giver asfalten dens dybe huller, og bygningerne deres grålige skær. Her skal handles ’chap chap’, som folk i Nairobi siger. Tempoet skal op.
Soi hører heller ikke til de tøvende. Da han tager imod i sit atelier, går han lige på, og hans bastante statur fylder rummet ud, da han tilsætter store armbevægelser og sætninger. Den ene afløser hurtigt den anden.
Et maleri, der forestiller to næsten nøgne kvinder i fuld figur, er sat op ad bagvæggen i atelieret. På et andet maleri ved siden af, er scenen henlagt til Diani Beach på Kenyas kystlinje ved det Indiske Ocean. En bleg, småfed og skaldet mand slikker en sort kvindes brystvorte, mens han har hånden nede i trusserne på en anden sort kvinde. Et tredje maleri viser en scene fra en koncert, hvor to hvide kvinder kysser hinanden, mens sorte mænd kigger måbende på.

Læs: Kunst mod dobbeltmoral

Danwatch satte sidste år spot på de horrible forhold, som papirløse immigranter arbejder under i de syditalienske tomatmarker, der bekræftes af en ny stor italiensk rapport. Hos Coop lægger man pres på myndigheder og leverandører

Op mod 500.000 immigranter arbejder langt over det tilladte til næsten det halve af minimumslønnen i det syditalienske landbrug. En stor del af migrantarbejderne lever og arbejder illegalt i Syditalien. De lever i teltlejre og må acceptere at tage hårdt fysisk arbejde uden kontrakt. Tomater, der bl.a. havner i dåser på hylderne i danske supermarkeder.
Dét dokumenterede Danwatch undersøgelsen, ‘Bagsiden af dåsetomater’ i 2014. Efterfølgende dokumenterede Doctors for Human Rights (MEDU) de samme vilkår for flere end 700 migrantarbejdere i landbruget i fem regioner i Syditalien.

Læs: COOP: “Vi lægger pres på myndigheder og leverandører”

Selv ikke en katastrofebrand har fået købere til at stille krav eller den pakistanske regering til at rette op på farlige arbejdsforhold eller sikre rettigheder for pakistanske tekstilarbejdere. De har ingen interesse i det, siger Khalid Mahmood, der er leder af den pakistanske arbejderorganisation Labour Education Foundation, til Danwatch.

INTERVIEW - For tre år siden, i 2012, mistede 254 tekstilarbejdere livet, da fabrikken Ali Enterprises brændte i Pakistan. Verdens øjne rettede sig for en stund mod arbejdsforholdene i den pakistanske beklædningsindustri, som årligt eksporterer for mere end en kvart milliard kroner til Danmark. Men førte en af historiens dødeligste industri-katastrofer også til forbedringer for de pakistanske arbejdere? Ikke ifølge Khalid Mahmood, leder Labour Education Foundation, som uddanner pakistanske arbejdere i organisering. Danwatch har mødt ham til en snak om forholdene i den pakistanske tekstilindustri tre år efter branden.

Læs: Pakistan glemt efter katastrofebrand

nyhed

Ny film: Værdig dokumentar om tekstilarbejderes kamp

Dokumentar skildrer fem turbulente år i Bangladesh’ tøjindustri set fra arbejdernes perspektiv. En stolt og selvbevidst dokumentar, der portrætterer arbejderne som mennesker frem for ofre.

nyhed

Nye milepæle for, hvad man må tale om

Den kenyanske kunstner Michael Soi producerer ikke smuk kunst eller kunst for at gøre folk glade, og han holder sig - med meget få undtagelser - langt væk fra bestillingsopgaver.

nyhed

Ny film: Hvad er modens sande pris?

Hvad er modens sande pris, spørger ny ambitiøs dokumentarfilm. Filmen forsøger at komme hele vejen rundt om modeindustrien, men vil for meget og svarer på for lidt.

nyhed

TPP truer billig medicin i Stillehavsområdet

Den amerikanske medicinalindustri kan få indsigt og udvidede rettigheder, når offentlige myndigheder indkøber medicin, viser et lækket dokument. Generisk medicin er dermed truet, og dyrere medicin kan blive konsekvensen for hele Stillehavsregionen, mener NGO og ekspert.

tema

Snapshot: Et øjeblik et sted i verden

tema

Kunstens samfundskritik

tema

Anmeldelser: Film, bøger, teater, udstillinger

Nyheder fra verden

undersøgelse

Den tabte tråd

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

undersøgelse

Forretning på forbudt land VI

49 danske virksomheder aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder engagement i bosættelser.

undersøgelse

Turen går til besat land

Danske rejseselskaber markedsfører rejser til besatte områder som israelske.

undersøgelse

Danske investeringer i indisk gældsslaveri

Danske pensionskroner investeres i den Schweiziske virksomhed Syngenta

Find os på Facebook

Donér

Donation fra privatpersoner og fonde gør en verden til forskel for os, og dit bidrag er med til at sikre, at vi fortsat kan sætte fokus på menneskerettigheder, miljø, konflikt og korruption i globalt perspektiv.

Du kan blive bidragyder enten via et engangsbeløb, et fast månedligt eller årligt beløb. Vi takker for dit bidrag.