Nyhed

Dell og HP kræver stop for tvangspraktik efter Danwatch-undersøgelse

Nyhed

Kinesiske studerende i tvangsarbejde laver servere til danske universiteter

Nyhed

Humoristisk road movie prikker til den iranske censur

Nyhed

Guide: 7 oplysende TED Talks

Efter Danwatch har dokumenteret, at brug af praktikanter i HP, Dell og Lenovos produktion overtræder både kinesisk lov og internationale konventioner om tvangsarbejde, beder Dell og Hewlett Packard (HP) nu deres leverandør, Wistron, om at indstille brugen af praktikanter midlertidigt.

I Danwatchs undersøgelse ‘Servants of Servers’, fortæller 9 ud af 25 studerende, at deres skole truer dem med ikke at bestå deres eksamener, hvis ikke de tager i “praktik” i Wistron. De ni studerende studerer handel og administration, dermed er praktikforløbene irrelevante og i strid med kinesisk lov, såvel som International Labour Organisations (ILO) konvention om tvangsarbejde.

Læs: Dell og HP kræver stop for tvangspraktik efter Danwatch-undersøgelse

Danske universiteter bruger millioner på it-servere, der produceres af unge kinesiske studerende under tvang og arbejdsvilkår, der overtræder national og international lov. Nu går SKI ind i sagen.

Mens danske studerende nød deres sommerferie, blev tusindvis af kinesiske studerende sendt i såkaldte praktikker på elektronikfabrikker for at producere servere og andet it-udstyr, der senere ender på danske universiteter.
Unge kinesiske studerende arbejder 10-12 timer om dagen, seks dage om ugen, i op til fem måneder under forhold, der overtræder international lov og konventioner (ILO) mod tvangsarbejde og kinesisk lov, viser ny Danwatch undersøgelse.

Læs: Kinesiske studerende i tvangsarbejde laver servere til danske universiteter

Jafar Panahi er for kritisk til at må instruere film i Iran, men det har ikke forhindret ham i at lave 'Taxi Teheran', der er et muntert portræt af den iranske hovedstad med en ganske alvorlig undertone.

I ‘Taxi Teheran’ fragtes publikum rundt i den iranske hovedstad med instruktøren som chauffør for et skiftende persongalleri af passagerer. Filmen udgiver sig for at være en dokumentar, men det står hurtigt klart, at virkeligheden er iscenesat, for selvom enhver taxachauffør unægtelig samler mange farverige eksistenser op, er paletten af personligheder i ‘Taxi Teheran’ mere spøjs end nogen dokumentarist tør drømme om.

Læs: Humoristisk road movie prikker til den iranske censur

TED.com er en uendelig og gratis kilde til brugbar og ejendommelig viden. Her er masser af miniforelæsninger om global udvikling og menneskerettigheder - eller mangel på samme.
Danwatch har samlet syv overraskende og underholdende TED Talks, hvor du kan blive lidt klogere på verdenssituationen.

Der findes over 2000 TED Talks om alt fra mikrobiologi til børneopdragelse. Det kan være lidt af en jungle at navigere og udvælge mellem de mange kuriøse og kløgtige talks, så her har vi udvalgt syv af slagsen med globalt udsyn, der er både er humoristiske og giver stof til eftertanke.

Læs: Guide: 7 oplysende TED Talks

Nyhed

Indiens arbejdere strejker mod virksomheds-venlig reform

Millioner af indere gik på gaden i protest mod en ny arbejdsmarkedsreform, som de mener kan koste mange jobs, fordi det bliver lettere for virksomheder at fyre arbejdere med kort varsel.

Nyhed

Endnu en arbejder er sprunget ud fra Apple-fabrik

På en samlefabrik for iPhones i Zhengzhou i Kina er en mand sprunget ud fra bygningen. Arbejdsrettighedsgruppen China Labour Watch anser det for at være selvmord.

Nyhed

Ny film: Værdig dokumentar om tekstilarbejderes kamp

Dokumentar skildrer fem turbulente år i Bangladesh’ tøjindustri set fra arbejdernes perspektiv. En stolt og selvbevidst dokumentar, der portrætterer arbejderne som mennesker frem for ofre.

Nyhed

Nye milepæle for, hvad man må tale om

Den kenyanske kunstner Michael Soi producerer ikke smuk kunst eller kunst for at gøre folk glade, og han holder sig - med meget få undtagelser - langt væk fra bestillingsopgaver.

Tema

Snapshot: Et øjeblik et sted i verden

Tema

Kunstens samfundskritik

Tema

Anmeldelser: Film, bøger, teater, udstillinger

Nyheder fra verden

Undersøgelse

Den tabte tråd

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

Undersøgelse

Forretning på forbudt land VI

49 danske virksomheder aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder engagement i bosættelser.

Undersøgelse

Turen går til besat land

Danske rejseselskaber markedsfører rejser til besatte områder som israelske.

Undersøgelse

Danske investeringer i indisk gældsslaveri

Danske pensionskroner investeres i den Schweiziske virksomhed Syngenta

Find os på Facebook

Donér

Donation fra privatpersoner og fonde gør en verden til forskel for os, og dit bidrag er med til at sikre, at vi fortsat kan sætte fokus på menneskerettigheder, miljø, konflikt og korruption i globalt perspektiv.

Du kan blive bidragyder enten via et engangsbeløb, et fast månedligt eller årligt beløb. Vi takker for dit bidrag.