nyhed

Guide: 7 oplysende TED Talks

nyhed

Endnu en arbejder er sprunget ud fra Apple-fabrik

nyhed

Prisen for dyr kaffe når ikke bønderne i Etiopien

tema

Snapshot: Et øjeblik et sted i verden

TED.com er en uendelig og gratis kilde til brugbar og ejendommelig viden. Her er masser af miniforelæsninger om global udvikling og menneskerettigheder - eller mangel på samme.
Danwatch har samlet syv overraskende og underholdende TED Talks, hvor du kan blive lidt klogere på verdenssituationen.

Der findes over 2000 TED Talks om alt fra mikrobiologi til børneopdragelse. Det kan være lidt af en jungle at navigere og udvælge mellem de mange kuriøse og kløgtige talks, så her har vi udvalgt syv af slagsen med globalt udsyn, der er både er humoristiske og giver stof til eftertanke.

Læs: Guide: 7 oplysende TED Talks

På en samlefabrik for iPhones i Zhengzhou i Kina er en mand sprunget ud fra bygningen. Arbejdsrettighedsgruppen China Labour Watch anser det for at være selvmord.

En 28-årig mandlig ansat på elektronikfabrikken Hon Hai Precision Industry Co., Ltd, også kendt som Foxconn, er fundet død tidligt om morgenen tirsdag 4. august, det bekræfter Foxconn.

Læs: Endnu en arbejder er sprunget ud fra Apple-fabrik

Specialkaffe fra Etiopien er big business, bare ikke for de bønder, der dyrker. Med begrænset adgang til information om markedsprisen og et sårbart liv som bonde uden råd til opsparing er det et let bytte for mellemmænd, og de ser meget lidt af den profit, der kommer fra den økologisk dyrkede Arabica bønne. Fotoreportage fra Etiopien.

Arabica-bønnen dyrkes økologisk i smålandbrug i Etiopien, før den sælges i bl.a. EU som dyr specialkaffe. Kaffe er en af Etiopiens vigtigste eksportvarer, og landet har i de sidste 20 år oplevet et økonomisk opsving, der bl.a. har sikret skolegang til flere børn. Efter kaffehøsten afhenter mellemmænd kaffen for at sælge den videre på kaffebørsen. Manglende adgang til information om markedsprisen gør, at mange bønder bliver går glip af gevinsten, fortæller bonden Daniel Godebo, 57 år.
"Vi har ingen indflydelse på prisen. Jeg solgte 17 kg kaffe for 300 birr (11,25 euro). Et par uger senere fandt jeg ud af, at prisen skulle have været 500 birr (€ 18.74). Manglen på indflydelse frustrerer mig, jeg har fire drenge, og jeg har ikke råd til at de skal gå i skole, men jeg vil heller ikke have, at de skal være kaffebonde som mig".

Læs: Prisen for dyr kaffe når ikke bønderne i Etiopien

Siden 2007 har Danwatch lavet undersøgende journalistik fra fattige, konfliktfyldte og skrøbelige hjørner af verden. Vores fotografer dokumenterer påvirkninger af mennesker og miljø. Og nogle gange fanger de øjeblikke, der bliver i sindet. Se billederne og få historien bag.

Læs: Snapshot: Et øjeblik et sted i verden

nyhed

Ny film: Værdig dokumentar om tekstilarbejderes kamp

Dokumentar skildrer fem turbulente år i Bangladesh’ tøjindustri set fra arbejdernes perspektiv. En stolt og selvbevidst dokumentar, der portrætterer arbejderne som mennesker frem for ofre.

nyhed

Nye milepæle for, hvad man må tale om

Den kenyanske kunstner Michael Soi producerer ikke smuk kunst eller kunst for at gøre folk glade, og han holder sig - med meget få undtagelser - langt væk fra bestillingsopgaver.

nyhed

Kunst mod dobbeltmoral

Den kenyanske kunstner Michael Soi kobler kunst på lærred med sociale medier, når han sender bramfrie kommentarer ud i verden. Soi stiller skarpt på tabu og magt - kenyanske politikere fremstilles som svin, kineserne som ’sugar daddies’, og hvide mænd har hænderne nede i sorte kvinders trusser.

nyhed

COOP: “Vi lægger pres på myndigheder og leverandører”

Danwatch satte sidste år spot på de horrible forhold, som papirløse immigranter arbejder under i de syditalienske tomatmarker, der bekræftes af en ny stor italiensk rapport. Hos Coop lægger man pres på myndigheder og leverandører

tema

Kunstens samfundskritik

tema

Anmeldelser: Film, bøger, teater, udstillinger

tema

Tøjets Tragedier

Elendige arbejdsforhold og ødelagte liv

Nyheder fra verden

undersøgelse

Den tabte tråd

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

undersøgelse

Forretning på forbudt land VI

49 danske virksomheder aktiviteter på israelsk besat land på trods af, at FN, EU og den danske regering fraråder engagement i bosættelser.

undersøgelse

Turen går til besat land

Danske rejseselskaber markedsfører rejser til besatte områder som israelske.

undersøgelse

Danske investeringer i indisk gældsslaveri

Danske pensionskroner investeres i den Schweiziske virksomhed Syngenta

Find os på Facebook

Donér

Donation fra privatpersoner og fonde gør en verden til forskel for os, og dit bidrag er med til at sikre, at vi fortsat kan sætte fokus på menneskerettigheder, miljø, konflikt og korruption i globalt perspektiv.

Du kan blive bidragyder enten via et engangsbeløb, et fast månedligt eller årligt beløb. Vi takker for dit bidrag.