Forfattere
Oliver Graner, Ditte Maria Frandsen, Anne Skjerning
Undertema
Firma

Banker sælger sorte klima-investeringer

Et halvt år efter afsløringen af Sydinvests knap så grønne klimaportefølje har DanWatch i samarbejde med magasinet Tænk Penge gennemgået samtlige danske investeringsforeningers miljø- og klimaporteføljer.

I efteråret 2009 havde DanWatch Sydinvests portefølje "Klima & Miljø" under lup for at tjekke, om den i virkeligheden var så grøn, som markedsføringen af den lagde op til.

Nu har DanWatch i samarbejde med magasinet Tænk Penge kigget det danske marked for miljø- og klimainvesteringer efter i sømmene og kortlagt, om de danske investeringsforeningers klimapuljer får en anden farve, når man zoomer ind på dem.

Fem danske investeringsforeninger har på nuværende tidspunkt porteføljer med et miljø- og klimatema; Sydinvest Klima & Miljø, LD Invest Miljø & Klima, Danske Invest KlimaTrends, Nordea Invest Klima og Miljø samt EgnsINVEST Klima & Miljø. Tænk Penge og DanWatch har tjekket samtlige selskaber, der er investeret i. Selskaberne er blevet tildelt farverne grøn, gul eller rød alt efter, om de vurderes til at være klimavenlige, neutrale eller decideret klimaskadelige - og den grønne farve er sjældent den mest iøjenfaldende.

- Der er ingen tvivl om, at de bliver solgt på at levere noget godt for klimaet og miljøet. Undersøgelsen viser, at der er markant forskel på dem, siger John Norbo fra WWF til Tænk Penge.

Det grønneste skær har EgnsINVEST, selv om under halvdelen af græsstråene på deres klimaplæne er grønne, og et enkelt er fyldt med kemikalier. Nederst på listen er Danske Invest KlimaTrends, der heller ikke er blege for at afsløre, at porteføljen ikke er for dem, der vil pudse den grønne glorie, men for dem, der vil tjene penge på klimaet.

Investeringschef Robert Mikkelstrup hos Danske Invest siger til Tænk Penge, at man ikke skal sætte pengene i foreningens pulje KlimaTrends, hvis man ønsker en investering, der udelukkende er grøn - og at det fremgår tydeligt af bankens markedsføringsmateriale.

Foruden det grønne aspekt har Tænk Penge også set på den økonomiske faktor forbundet med investeringer i disse proteføljer. Det samlede resultat af undersøgelsen kan du læse i magasinet Tænk Penge.