Gigantisk vindmølleprojekt gør elprisen dyrere for kenyanerne

Kenyanerne får endnu ikke strøm fra den nyopførte vindmøllepark 'Lake Turkana Wind Power Project'. I stedet får de en forhøjet el-regning. Udviklingsministeren Ulla Tørnæs udtaler om det dansk-finansierede projekt, at det er en "win-win-win situation".


En regning på 313 millioner kroner venter de kenyanske elforbrugere.

Kenyas regering har indgået en aftale med konsortiet Lake Turkana Wind Power Project om, at forbrugerne betaler for eventuelle problemer, der måtte opstå, gennem en fond på 313 millioner kroner. Det skriver det kenyanske medie Business Daily. Både Investeringsfonden for Udviklingslande og Eksport Kredit Fonden har investeret trecifrede millionbeløb i Lake Turkana Wind Power project, der er Kenyas største private investering nogensinde.

Ifølge Kenyas energi institut Energy Regulatory Commission (ERC), er det standard praksis at garantere udenlandske investorer deres penge gennem en fond.

“Det er i tilfældet af, at Kenya Power ikke kan betale de private investorer på grund af uforudsete hændelser”, siger direktør af ERC til Business Daily.

Der er dog i mellemtiden opstået problemer. Vindmøllerne i parken producerer strøm, men der er endnu ikke lavet forbindelse mellem den nye vindmøllepark ved Lake Turkana og det nationale elnet i Kenya. Det kan koste kenyanerne endnu flere penge.

Ifølge Business Daily skal de kenyanske el-forbrugere betale månedlige bøder på omtrent 47 millioner kroner til konsortiet bag vindmølleparken, indtil elnettet er etableret. Energiministeriet er dog i forhandlinger med konsortiet om at udskyde bøderne midlertidigt.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Danske skattekroner er gået til projektet gennem IFU (Investeringsfonden for udviklingslande) der har skudt 100 mio. i projektet og Eksport Kredit Fonden der har stillet en garanti på 1 mia. kr. Samtidigt ejer Vestas en andel på 12,8 %.

Det er planen, at vindmølleparken skal producere 15 til 20 % af kenyanernes elektricitet og samtidig gøre elpriserne lavere.

Udviklingsministeren ser intet problem

Danwatch har derfor spurgt udviklingsminister Ulla Tørnæs, hvordan det er i overensstemmelse med Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi, at den danske stat via IFU er med til at finansiere et udviklingsprojekt, der lige nu koster de kenyanske borgere yderligere skattekroner?

“Lake Turkana Wind Power er et kommercielt projekt, som forudsætter et kommercielt afkast på investeringen, som er og var en forudsætning for, at investeringen overhovedet bliver foretaget. Hvis ikke der er et kommercielt afkast, så ville der ikke have været nogen vindmøller” skriver Udviklingsministeren Ulla Tørnæs til Danwatch.

Hun tilføjer, at det er kenyanernes eget ansvar at lave gode investeringsaftaler:

“Kenya står foran et valg, som giver de kenyanske borgere en mulighed for – hvis de er utilfredse med deres politikere og forslaget til finansiering – at skifte regeringen ud. Det er sådan et demokrati fungerer – også i Kenya. Derfor er det hverken min rolle eller mit ansvar som dansk udviklingsminister at blande mig i den kenyanske regerings lovlige disponeringer ift. skatteopkrævning.”

Det er en “win-win-win situation”

Selvom kenyanerne pt. kun får højere elpriser men ingen elektricitet, fastholder Ulla Tørnæs at projektet er i overensstemmelse med den danske udviklingsstrategi:

“Lake Turkana projektet bryder på ingen måde med Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi. Lake Turkana er tværtimod et godt eksempel på det, vi gerne vil have mere af på baggrund af den nye udviklingspolitiske og humanitære strategi. Det vil give den kenyanske befolkning store positive økonomiske, sociale og miljømæssige resultater. Lake Turkana projektet er et rigtig godt eksempel på, at vi kan lave udviklingssamarbejde sammen med erhvervslivet til gavn for udviklingslandene, for verdens klima og for de virksomheder, der er engagerede. En win-win-win situation. “

Danwatch har tidligere dokumenteret, at internationale investorer, IFU og Eksport Kredit Fonden, i forbindelse med planlægning af Lake Turkana Wind Power Project, ikke har levet op til deres egne og internationale standarder for due diligence. Konsortiet er nu i retten for anklager om illegal jordovertagelse.

 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down