Tema

Tøjets Tragedier

De elendige arbejdsvilkår i tekstilsektoren blev et varmt emne, da en af historiens største industrielle katastrofer fandt sted i Bangladesh. Mindst 1134 mennesker mistede livet og flere end 2000 blev såret, da fabrikskomplekset Rana Plaza kollapsede den 24. april 2013.

DanWatch sætter fokus på CSR i tekstilsektoren, der er et af Danmarks største eksporterhverv med produktion i udviklingslande. DanWatch går i dybden med virksomhedernes ansvar i flere led af tekstilproduktionen.

Et år efter Rana Plaza styrtede sammen var DanWatch i Bangladesh for at følge op på katastrofen. Hvordan er det gået med at skaffe erstatning til de sårede og efterladte? Hvad har man gjort for at sikre, at det aldrig kommer til at ske igen? Hvilke andre problemer oplever tekstil-arbejderne i Bangladesh?

Bomuld er en vigtig råvare for dansk mode, men dyrkningen indebærer ofte børne- og tvangsarbejde. DanWatch stiller skarpt på arbejderne i bomuldsmarkerne. Er der stadig børne- og tvangsarbejde i de største bomuldsproducerende lande? Hvor er forholdene værst? Hvad gør danske tøjfirmaer for at sikre sig, at deres bomuld er dyrket ansvarligt?

FokusTekstil

Historien bag tøjet i dit klædeskab gemmer ofte på store omkostninger for mennesker og miljø. Fra vand- og pesticid-forbrug og børnearbejde i dyrkningen af bomuld til undertrykkende arbejdsvilkår i livsfarlige fabriksbygninger på systuer i Bangladesh.

UndersøgelseTøjets Tragedier

16. mar 2015

Den tabte tråd

Krænkelser og magtmisbrug i beklædningsindustrien i Bangladesh

24. sep 2014

Danske tøjproducenter er uvidende om børne- og tvangsarbejde i bomuld

Børne- og tvangsarbejde i bomuldsproduktion

24. apr 2014

Tøjets Tragedier: Vold og trusler på livsfarlige fabrikker i Bangladesh

Vold, råb, fysiske og verbale overfald på tekstilarbejdere på faldefærdige fabrikker

NyhederTøjets Tragedier

16. feb 2017

Arbejdere hos Bestseller-leverandører i Bangladesh risikerer dødsstraf

34 arbejdere og fagforeningsmedlemmer har de seneste to måneder været fængslet under sabotageparagraffer i Bangladesh. Anholdelserne er en del af en klapjagt på arbejdere og fagforeningsmedlemmer, der arresteres i deres hjem og ikke må få besøg i fængslet, hvor der er forlydender om trusler og tæsk. 31 af dem arbejdede hos leverandører til danske Bestseller, der kalder situationen “rystende”.

10. feb 2017

Rapport: Lave lønninger og børnearbejde udbredt i Myanmars tekstilindustri

H&M, C&A, Primark og en lang række andre europæiske tøjfirmaer benytter i stigende grad fabrikker i Myanmar, hvor børnearbejde og meget lave lønninger er udbredt, viser ny rapport. Ekspert mener, at tøjfirmaerne skal sørge for ordentlige forhold for arbejderne hos deres leverandører.

27. jan 2017

Internationale brands appellerer til regeringen i Bangladesh. Fem år for sent, lyder kritikken

Massefyringer, fængslinger uden kaution og trusler har været virkeligheden for tekstilarbejdere de sidste fire uger. 21 brands lægger pres på regeringen. “Alt for sent”, siger organisation

25. jan 2017

Arbejdere på H&M, Gap og Zara-fabrikker har været fængslet i ugevis

I knap en måned har politiet i Bangladesh tilbageholdt mindst 24 arbejdere og fagforeningsfolk, der syr tøj for internationale brands. Mindst 3000 arbejdere er blevet fyret efter demonstrationer mod massefyringer og lave lønninger. H&M tager situationen “meget alvorligt” og står sammen med 20 andre brands bag et åbent brev til regeringen.

14. sep 2016

33 døde på fabrik i Bangladesh

Eksplosionen på fabrikken i udkanten af hovedstaden Dhaka er den største ulykke i Bangladesh siden fabrikken på Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte 1.135 mennesker. Årsagen til branden er fortsat uvist

2. aug 2016

Danwatch udgiver undervisningsmateriale

Når 4.-7. klasse på mandag begynder i skole, kan der komme bæredygtigt forbrug på skoleskemaet. For hvordan er vores mobiltelefoner, tøj og fødevarer egentlig produceret? Danwatchs første undervisningspakke om fødevareproduktion, menneskerettigheder og forbrug er nu tilgængeligt for skolelærere.

13. maj 2016

Tusindvis af honduranere protesterer mod dansk modebranche

9. maj 2016

Dansk modegigant om fabrikker i Bangladesh: “Du kan helt sikkert finde ting at kritisere”

For tre år siden mistede 1.134 arbejdere livet, da fabriksbygningen Rana Plaza styrtede sammen i Bangladesh. En samlet modebranche lovede at forbedre vilkårene, men nye undersøgelser viser massive problemer. Danwatch har snakket med csr-direktør i Bestseller Mogens Werge, som afviser kritikken og samtidig langer ud efter medier og ngo’er.

12. feb 2016

Hvad ved du om produktionen af det tøj, du tager på om morgenen?

Dokumentarfilmen Design With Dignity kigger nærmere på designeres ansvar og mulighed for at påvirke produktionen af det tøj, de har på tegnebrættet. I filmen kan du møde Danwatchs researcher Sarah Dieckmann, der har lavet undersøgelsen 'Børne- og tvangsarbejde i vores bomuld'. Her svarer hun på, hvorfor netop bomuld er en problematisk vare at handle med.

20. nov 2015

37 tøjfabrikker lukket efter inspektioner i Bangladesh

Efter Rana Plaza styrtede sammen i 2013 og dræbte mindst 1134 personer, startede regeringen i Bangladesh en omfattende inspektion på landets tøjfabrikker. Inspektionerne er nu ovre, og der sættes fokus på at rette op på forholdene.